Rólunk

Talán nincs is szebb annál, mint amikor az ember egy történelmi borvidéken a szőlővel együtt élve készíthet borokat.
Ahol minden kortyban a terroir mesél.

 

A Szászi Birtok az ország egyik első minősített bio szőlőbirtoka. 18 hektáron gazdálkodunk a Badacsonyi borvidéken. Területeink a Szent György-hegy déli lejtőin, Szigligeten, a Hajagoson és Lesencetomajon helyezkednek el.

Filozófiánk egyszerű, mint a tájhoz fűződő viszonyunk: értékállót és szépet alkotni, a környezetünk maximális tiszteletbentartásával. Éppen ezért vagyunk elkötelezett hívei a bio gazdálkodásnak és a fenntartható birtokfejlesztésnek. Célunk, hogy természetközeli műveléssel, a környezet etikus használatával, hagyományos és modern borászati technológiák alkalmazásával évjárati sajátosságokat megmutatva meséljük el folyékonyan a világnak ezt a kis szegletét.

11 (11).png
11 (8).png

szászi endre mesél

Család

Mindketten a környékről származunk: a feleségem tapolcai, én szigligeti születésű vagyok. Mindig is közel állt hozzánk ez a vidék, itt kirándultunk, szüreteltünk; a feleségem családjának itt volt présháza. A Szent György-hegy számunkra még mindig azért a vadságért és romantikáért csodálatos, amiért fiatalon megszerettük. Ugyan már közel sem annyira rejtett kincs, mint amilyennek sokáig tartottuk, örülünk, hogy meg tudjuk osztani a csodáját másokkal is - még ha csak távolról, egy pohár bor erejéig is.

1999-ben építettük fel itt a családi házunkat, és újratelepítettük a szőlőt a hozzá tartozó két hektáros területen. Pár év múlva ez a szőlő termőre fordult, mi pedig a legjobb tudásunknak megfelelően próbáltuk a borokkal elmesélni a terület történet. Később aztán bővült a család, és apránként bővültek a területek is. Ehhez persze mindkettőnkre szükség volt. Örülök neki, hogy annak idején a feleségem annyira bölcs volt, hogy látta: ha a szőlőhegyen építjük fel a házunkat, akkor a bio műveléssel a jövőnek, a gyerekeinknek gazdálkodunk.

Szőlőfajták

A Szászi Birtokon olyan szőlőfajtákkal dolgozunk, amelyek jól érzik magukat a Szent György-hegy különleges mikroklímájában, és méltón adják vissza a táj karakterét. Fehérboraink alapját az Olaszrizling, a Szürkebarát, a Kéknyelű, a Rózsakő, a Zeus, a Zenit, a Furmint, a Cserszegi Fűszeres és az Ottonel muskotály adják. A vörösek között megtalálható a Csókaszőlő, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Pinot noir is.

Minden tételünkben ott van a hegy tisztelete, a természet iránti alázat, és az a hit, hogy a jó bor a földdel kezdődik.

Művelés

A kezdetektől bio művelést folytatunk, és szerencsére szomszédaink is ezt az irányt követik, így együtt gondoskodhatunk arról, hogy az otthonunkat adó hegy még sokáig remek minőségű szőlőt teremjen. Egyre többen vannak azok is, akik értik, és értékelik ezt a művelési módot, és tudják, hogy ez nem az eszközöket, inkább a munkamódszert jelenti: az egész művelésen keresztül ható szemléletet, kevesebb, de biztosabban fenntartható termést, magasabb minőségű szőlőt.

A szőlőt tehát kíméletes eszközökkel védjük meg, és ennek megfelelően is dolgozzuk fel. Nem használunk felszívódó növényvédelmi szereket, legfőbb eszközeink a lombtrágya, a narancsolaj és a kén. Kézzel metszünk, kézzel szüretelünk, a szőlőt az első rügyfakadástól kísérjük a palackozásig.

Talaj

Birtokunk dűlői változatos, karakteres talajokon fekszenek, amelyek meghatározzák boraink egyediségét. A Szent György-hegyen apró bazaltos, agyagbemosódásos pannon erdőtalajon dolgozunk, amely eleganciát és ásványosságot ad a boroknak. Szigliget gejzírtevékenységből eredő, riolittufás, agyagbemosódásos talaja különleges, finom szerkezetű borokat eredményez. A Hajagos-dűlőn a bazaltkő-szórásos barna erdőtalaj ad erőt és karaktert, míg Lesencetomajon dolomitalapkőzetre épült barna rendzina biztosít sajátos, friss jegyeket.

Ezek a földek nemcsak szőlőt teremnek – történetet is mesélnek minden pohárban.

11 (14).png
11 (13).png
11 (17).png
11 (16).png

2025

2025

"Nem vihettem haza a Borászok Borásza díjat – de amit kaptam, az így is felér egy győzelemmel.
A legnagyobb megtiszteltetés számomra, hogy olyan kiváló kollégák közé kerülhettem, akik mind a saját útjukat járva, mégis egy közös célért dolgoznak: hogy a magyar bor méltó helyére kerüljön a világban.
A TOP5-be való bekerülés számomra nem csak szakmai visszajelzés, hanem egy erős üzenet is arról, hogy a természetközeli szemléletnek, a tiszta borászatnak és az értékek mentén végzett munkának van helye, értelme és jövője.
Köszönöm mindenkinek, aki hisz bennünk, aki velünk tart, és aki értékeli azt az utat, amit a Szászi Birtok képvisel.

Hálásan,
Endre és a Szászi család"

2025